2018-02-01 11:11:28• hírek • Hirado.hu

Már biztos, száműzik a rajtrácslányokat

Miután a Forma–1 új többségi tulajdonosa, a Liberty Media felvizsgálta a sportágban betöltött szerepüket, a végső döntés is megszületett a rajtrácslányok sorsáról. Ennek értelmében 2018-ban már nem találkozhatunk velük a startceremóniák alkalmával.

Bár azok az idők már rég elmúltak, amikor a „bátrabb” csapatok „boxcicáinak” testét a legextrémebb esetekben csak némi festék takarta, a rajtrácslányok az utóbbi években is megszokott látványt nyújtottak a királykategória (és jóformán az összes többi versenysorozat) startprocedúrái során. Az utóbbi időszakban viszont egyre több vita övezte jelenlétüket.


A kritikusok szerint rossz és egyben üzenetet közvetít, hogy jelenlétük célja kizárólag a látvánnyal köthető össze, az pedig idejétmúlt, hogy pusztán reklámcélból tologatják őket a rajtrácson. Mindez ráadásul szexista üzenetet közvetít az egyébként is férfiak által dominált motorsportvilágról.


Éppen ezért a WEC-ben már korábban beszüntették az alkalmazásukat, és ez a Forma–1 vezetőinek körében is több alkalommal felmerült már. Noha a lépés ellen több versenyző és csapatvezető is felszólalt, mondván a lányok jelenléte fokozza a show-t (és ennek javítása lenne a Liberty egyik fő célja), valamint az érintettek is elmondták, nem zavarja őket, hogy modellként marketingcélokat szolgálnak, a Liberty úgy döntött, követi a WEC-ben látott példát.


Vagyis a 2018-as szezonban már nem alkalmaz rajtrácslányokat a Forma–1-es versenyhétvégéken. Ez azt jelenti, hogy nemcsak a királykategóriás futamon startceremóniáiról tűnnek el a lányok, hanem a GP3-as és a Forma–2-es procedúrákról is. A hivatalos indoklás szerint a rajtrácslányok nem illenek bele a Liberty F1-es jövőképébe, és alkalmazásuk „ellenkezik a modern társadalmi normákkal.”


„Az előző évben több olyan területet is átvizsgáltunk, melyben szükség volt az újításra, hogy ezek a területek jobban illeszkedjenek a jövőképünkhöz” – magyarázta az F1 kereskedelmi főnöke, Sean Bratches egy szerdai sajtóközleményben. „Bár a rajtrácslányok alkalmazása évtizedes múltra tekint vissza, a szokás nem illeszthető a márka értékeihez, és egyértelműen ellentétes a modern társadalmi normákkal. Nem hisszük, hogy mindez helyénvaló, vagy releváns a Forma–1 régi és új szurkolói számára szerte a világban” – tette hozzá az amerikai szakember.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: